Nieuws/Blog   @kanorijnland   Algemeen   KanoPolo   Instagram   Linkedin

 Kanopolo bij Kano Rijnland 

Bij onze vereniging wordt er veel aan kanopolo gedaan. Er wordt op verschillende niveaus gespeeld.

De nederlandse heren selectie is in 2004 in Japan en in 2008 in Canada wereldkampioen geworden onder leiding van bondscoach Jacques Webbers die ook lid is van onze vereniging.
kanopolo-oranje.nl/

Kanopolo, wat is dat?

Kanopolo kort en wel uitgelegd is waterpolo, maar dan in kano's. Het spel komt verder aardig overeen, al is het doel een stuk kleiner en hangt op een dusdanige hoogte, dat de keeper zijn peddel moet gebruiken om het doel te verdedigen. Zoals het bij waterpolo is toegestaan om de bal te bemachtigen door een speler onderwater te duwen, is het bij kanopolo toegestaan om een speler om te duwen.

Wat heb je nodig?

Kanopolo wordt gespeeld met twee teams van ieder 5 kanoërs. De kano's die worden gebruikt zijn kort (rond de drie meter), wendbaar en hebben een stompe punt die, om het materiaal nog enigszins heel te laten, moet zijn bekleed met rubber. Het speelveld of beter speelwater, is 23 meter breed en 35 meter lang. Aan beide zijden is een doel die 1 meter bij 1,5 meter is en hangt op 2 meter boven het wateroppervlak. De bal waarmee wordt gespeeld is dezelfde als ook voor waterpolo wordt gebruikt.

De speler moet zichzelf beschermen tegen bal, kano en peddelgeweld, door een zwemvest te dragen en een helm die is voorzien van een metalen masker. Denk hierbij aan een ijshockeyhelm.

Het spel

Het is een zeer snelle en tactische sport en zoals al gezegd, lijkt dit spel veel op waterpolo en gaat het erom  dat je de bal zoveel mogelijk in het doel van de tegenstander weet krijgen. De bal mag met de hand en met de peddel worden gepakt en gegooid, maar met de peddel mag je niet in de buurt komen van een andere speler. Je mag proberen om de bal uit een tegenspeler zijn of haar handen te grissen en ook is het toegestaan om iemand om te duwen. In het laatste geval is het dan makkelijk als je kan eskimoteren. (het met behulp van de peddel of de handen weer rechtop draaien) De keeper is diegene die onder het doel ligt en hoeft niet steeds dezelfde speler te zijn. Deze mag niet door een tegenstander worden aangevaren en/of van z'n plek geduwd worden. Een speler die niet in balbezit is, mag ook niet door een tegenspeler er van worden weerhouden om naar de bal toe te varen.
Het spel bestaat uit twee delen van tien minuten. Tussen die delen is een korte rustpauze en wordt er van helft verwisseld.

Interesse gewekt?

Bij Kano Rijnland is het mogelijk om met het spel kennis te maken. Het enige wat je nodig hebt is een shirt en/of anorak, zwemkleding, surf- of waterschoenen en enige ervaring met kanoën. Is die ervaring er niet? Bij ons kun je de basis training volgen, waarna het mogelijk is zonder of met begeleiding, verenigingkano's en peddels te gebruiken.

De benodigdheden voor kanopolo zijn:
De polokano, peddel, spatzeil, zwemvest en helm. Deze zijn bij de vereniging aanwezig, zodat kennismaken met de sport niet veel kosten met zich mee hoeft te brengen. De trainingstijden kunt u lezen in de tabbladen van de teams, hier links. Meer informatie kun je verkrijgen bij de polocommissie


Last modified on: 02 Aug 2020 13:18:50.

 Inloggen
2023-10-16 15:53:05
Veluwerally met de club uit Winsum

2023-10-08 21:38:26
Wormer- en Jisperveld

2023-10-06 09:39:09
Kajakvaren met een handicap

2023-09-25 18:58:37
Zeemeerminnen tocht

2023-09-09 22:59:09
5 Redenen waarom Noorderhaaks mijn favoriete kajakgebied is

2023-08-01 09:27:20
Beulentocht

2023-07-21 20:56:22
Code Geel

2023-07-30 14:26:57
Beginnerstocht Grevelingen