Nieuws/Blog   @kanorijnland   Facebook   Linkedin

Woensdag, 25 juli: Vlakwater: Avondtocht

 Grootwater: Zomerprogramma 2018 

Legenda

Tocht Oefendag
Zomer programma Grootwater 2018
Datum Tocht Minimaal niveau
(zie pag. Veiligheid)
Tochtleiders
Maandag, 2 april
2e paasdag
Oefendag technieken Beginners Manon en Tjeerd
Zaterdag, 12 mei Waddenervaring bij Balgzand Beginners*/Gevorderd Freek
Zondag, 3 juni Zwerven rond Den Helder Beginners Freek, Rein, Arjan, Tjeerd, Manon, Walter
Woensdagavond, 20 juni Brandingvaren in WW bootjes Beginners Jaap
Zondag, 15 juli Oefendag technieken**
Of de tocht die nooit doorgaat
Beginners
Dan alleen gevorderd
Rein en Freek
Zondag, 12 augustus Oefendag technieken Beginners Jaap
Vrijdag, 31 augustus t/m Zondag 2 september Weekend Terschelling met kamperen Gevorderden met goede kanoconditie Rein en Jaap
Zondag, 23 september Kennismakingstocht Iedereen die is geslaagd voor introcursus Manon
Zondag, 7 oktober Gorishoek - Rattekaai Beginners* met goede kanoconditie /Gevorderd Jaap

* Beginners kunnen alleen mee als de weersomstandigheden dit toestaan.
** Als de weersomstandigheden het toestaan wordt er mogelijk een zeetocht gevaren die alleen geschikt is voor gevorderden.

Eisen voor deelname:
Voor alle tochten geldt dat je minimaal met goed gevolg de introductiecursus moet hebben gevolgd en al tochten hebt gevaren op binnenwater.
Bij sommige tochten zijn er nog aanvullende eisen. Bekijk het niveau van de tocht en bedenk van tevoren goed of deze tocht geschikt is voor jou. Bij twijfel kun je altijd overleggen met de organisator, de tochtleider of met de Growacie (Grootwater commissie)
Ook moet je uitrusting en je kleding tijdens de tocht op orde zijn (desnoods geleend). Zie hiervoor de pagina veiligheid op onze site. Hier moeten we echt op letten in verband met de veiligheid.

Bij alle tochten georganiseerd door de Growacie van KV Rijland wordt zoveel mogelijk gelet op de veiligheid, waarbij het plezier tijdens de tocht voorop staat. Tochten die buiten de vaarkalender plaatsvinden vaar je op eigen inzicht en verantwoordelijkheid.

Aanmelden voor de tochten:
Aanmelden is verplicht voor alle tochten. De uitnodigingen voor de tochten worden via de mail verstuurd door de organisator (de organisator is niet per definitie de tochtleider op het water).
Voor alle tochten geldt een maximaal aantal deelnemers.
Tochten kunnen afhankelijk van het weer worden afgelast of er wordt gekozen voor een alternatieve tocht.
Voor het gebruik en reserveren van clubboten en materiaal gelden dezelfde spelregels als bij de vlakwatertochten.

Woensdagavonden:
Op de woensdagavonden wordt er van april t/m oktober in de haven geoefend met allerlei grootwatertechnieken. Hiervoor hoef je je niet aan te melden, de avond is toegankelijk voor iedereen. Ook als je niet op grootwater wilt varen, maar toch eens het slepen of redden wilt oefenen kun je gewoon meedoen. Dit jaar gaan we een aantal thema's behandelen die van tevoren aangekondigd worden via de mail. Je weet voor die avond precies wat je kan verwachten. Alle andere avonden kun je voor jezelf invullen of gewoon lekker een stuk varen.
We starten iets na 19.30 uur, we leggen onze boten klaar, nadat de vlakwaterploeg weg is voor hun avondtocht.

Wil je mail ontvangen over tochten, workshops, thema-oefenavonden of andere activiteiten van de grootwatercommissie geef je dan op voor de mailinglijst door een mailtje te sturen aan .

Oefendagen Technieken:
Op deze dagen gaan we allerlei technieken oefenen onder grootwateromstandigheden. Dus we zoeken een veilige plek op met voldoende golven en wind om bijv. het slepen en redden te oefenen, maar ook bijv. manoeuvreren en zijwaarts verplaatsen met golven en wind. Of varen met stroom en traverseren of transito's maken.
De plek waar we naartoe gaan is dus helemaal afhankelijk van het weer, het kan een plas zijn, grootwater of gewoon de zee als de branding dat toestaat.
Nog niet alle oefendagen staan op de agenda dus hou je mail gedurende het seizoen in de gaten.

Tochtbeschrijvingen

Maandag 2 april Technieken oefenen met de Paashaas
Tweede paasdag zoeken we het ruime sop op, paaseieren en paasbrood mee en genieten maar. We hebben deze dag onze eerste technieken dag van het seizoen. Omdat het nog koud is gaan we natuurlijk nog geen natte oefeningen doen maar er zijn voldoende technieken om ons mee bezig te houden. En een mooie gelegenheid om je nieuwe of aangepaste sleeplijn uit te proberen. En je hebt natuurlijk recent de reddingen geoefend, het liefst deze winter in het zwembad.

Zaterdag 12 mei Rusten op Balgzand
Het Balgzand is een grote, bij eb droogvallende, zandplaat op het wad die zich tussen Den Oever en Den Helder bevindt. Deze tocht is bedoeld als een pure wad beleving. We varen met afgaand tij richting de zandplaat. Met laagwater kan je rondlopen op de zandplaat en zoeken naar schelpen, krabbetjes, etc. Met opgaand tij zullen we weer terugvaren over de zandplaat die dan net weer vrij komt. Deze tocht is met rustige omstandigheden ook prima geschikt voor de beginnende grootwatervaarder.

Zondag 3 juni Zwerven rondom Den Helder
Rondom dit mooie gebied kun je meerdere tochten maken. Naar de zandplaat Noorderhaaks, een visje eten in Oude Schild of gewoon lekker spelen in evt. Tidal Races. De bedoeling is in kleine groepen te varen, ingedeeld naar niveau, zodat iedereen aan zijn trekken kan komen.
Op deze dag kan je als beginner mee, mits je al meerdere tochten op vlakwater hebt gevaren, je stevig door kunt varen (ook met tegenwind) en je de reddingen en het slepen recent hebt geoefend.

Woensdagavond 13 juni Brandingvaren met WW bootjes
Lekker spelen en surfen in de branding met een WW bootje. Verder weinig uitleg nodig.

Zondag 15 juli Technieken oefendag (of bij geschikt weer de tocht die maar nooit doorgaat)
Deze dag wordt in principe een oefendag voor technieken. Natuurlijk worden er ook natte oefeningen gedaan maar verder is alles helemaal afhankelijk wat de weergoden ons brengen.
Hou er rekening mee dat er bij geschikte omstandigheden een tocht op de Noordzee wordt gevaren die alleen geschikt is voor gevorderden. Het is dus nog niet helemaal duidelijk of deze dag ook voor beginners wordt.

Zondag 12 augustus Technieken oefendag
Dit wordt zeker een oefendag voor diverse technieken waar je zeker ook een nat pak gaat halen. De locatie wordt weer bepaald door de weersomstandigheden.

Zondag 23 september Kennismakingstocht grootwater
Deze dag wordt speciaal georganiseerd voor alle mensen die komend jaar opnieuw instromen bij onze vereniging en voor iedereen die wil kennismaken of begint met het grootwatervaren. Meestal komen we terecht op het Markermeer of de Grevelingen maar dit wordt natuurlijk bepaald als de windsterkte en richting bekend is. De bedoeling is om het grootwatergevoel, de ruimte en evt. golven, mee te geven aan de nieuwe lichting. Voor deze tocht is zoals gebruikelijk natuurlijk weer flink wat hulp nodig van de andere vaarders.

Vrijdag 8 september t/m zondag 10 september Terschelling met overnachting
We varen dit weekend vanaf Roptazijl naar het groene strand van Terschelling op vrijdagmiddag, zondagochtend vroeg varen we weer terug. We blijven twee nachten op het eiland en hebben de zaterdag om het eiland te verkennen (fietsen, wandelen, uitrusten). De camping van Staatsbosbeheer wordt geregeld voor de overnachting, hier is de mogelijkheid is om lekker overdekt een vuur te stoken.
Voor deze tocht moet je een gevorderde grootwatervaarder zijn en je moet goed getraind zijn. We varen 5 uur achter elkaar door (ook met evt. tegenwind en golven) en houden pauze in de boot, we hebben onderweg geen uitwijk en je kan nergens uit de boot.
Wil je dit weekend graag mee maar je wilt er niet zelf heenvaren, je kan natuurlijk altijd gewoon de veerboot nemen en verder gezellig meedoen.

Zondag 7 mei Gorisoek - Rattekaai
Omdat deze tocht ons zo goed is bevallen komt hij nog een keer op de vaarkalender. De tocht gaat over het stukje Oosterschelde dat het verste van zee ligt en dat voor een groot deel bestaat uit droogvallende platen. Het is zaak om nauwkeurig de geulen te volgen om voldoende waterdiepte te hebben. Het instappunt ligt op de zuidelijke oever van Tholen. We varen heen en terug naar het haventje van Rattekaai dat aan de flessenhals van Zuid-Beveland ligt, in de buurt van Bergen op Zoom. Verwacht niet veel bij de term 'haven': Rattekaai is een hompje stenen en een ondiepte tegen de dijk waar we kunnen aanleggen.
Voor de tocht moet je minimaal al meerdere tochten op vlakwater hebben gevaren, meerdere uren stevig door kunnen varen (ook met tegenwind). Afhankelijk van de weersomstandigheden en de wind kan het zijn dat het niveau van de tocht omhoog wordt getrokken en je wel over grootwater ervaring moet beschikken.


Last modified on: 04 May 2018 13:28:51.

 Inloggen